Featured Review
Search

Europese verhaalfiguren: Gargantua


Gargantua is mijn naam en Pantagruel die van mijn zoon. Wij zijn twee omvangrijke romanfiguren, reuzen zeg maar, uit de boeken van de Franse schrijver Rabelais. François Rabelais leefde in de zestiende eeuw (circa 1494 tot 1553) en zijn werk, dat elementen bevat van Franse sprookjes, behoort tot de klassieke scheppingen uit zowel de wereldliteratuur als de volkscultuur. Volkscultuur is de cultuur van het dagelijks leven van de gewone mensen.

Ik ben een reusachtige veelvraat. Op het plaatje zie je mij aan het vreten als hoofdpersonage van het tweede van vijf boeken die Rabelais schreef. Van vier van de boeken staat vast dat Rabelais ze geschreven heeft. Over het auteurschap van het vijfde en laatste boek verschillen de meningen. Sommige delen ervan zijn duidelijk niet door Rabelais geschreven. Alle vijf de boeken zijn spottend, wat boers en erin wordt gespeeld met taal.

De naam Gargantua nam Rabelais over van een Frans volksboek over een reus, maar verder ben ik een geheel eigen vinding van hem. Andere belangrijke personages zijn mijn vader Grandgousier en de allesweter Panurge. Kennis is belangrijk voor me, kennis is macht, zegt men weleens.

Het boek over Gargantua verscheen in de jaren dertig van de zestiende eeuw (1534) toen Rabelais, die arts was en geschoold was in onder meer Grieks bij de Franciscaner monniken, een jaar of veertig was. De schrijver, die in de broers Du Bellay rijke en machtige beschermheren had, keert zich in zijn werk op scherpe wijze tegen allerlei misstanden in bijvoorbeeld de rechtspraak, de wetenschap en de oorlogsvoering. Ook worden religieuze, politieke, medische en filosofische kwesties aan de orde gesteld.

Ik word in het verhaal van Rabelais uit het linkeroor van mijn moeder Gargamelle geboren, waarmee wordt verwezen naar de soms aparte ontstaansgeschiedenissen van sommige van de Griekse goden. Zo wordt de godin Pallas Athena in de antieke mythen uit het hoofd van de oppergod Zeus geboren.

Rabelais gold als een bij andere mensen betrokken man en had contact met de schrijver en wijsgeer Erasmus van Rotterdam, de grote humanist. Het humanisme, waartoe Rabelais ook behoorde, was een stroming waarin men veel aandacht had voor de ontwikkeling en de mondigheid van het individu.

Humanisme is op zich best mooi. Belangrijker tijdens mijn leven was echter dat ik elke dag goed kon eten. Want hoe kan een geest functioneren zonder een gevulde maag?

Voor meer verhaalfiguren zie

hier

Tag Cloud

© 2023 by The Book Lover. Proudly created with Wix.com

  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Google+ B&W