top of page
Featured Review

Flitsinterview Bernhard Christiansen


-Wat is absurdisme? Waarom?

Voor mij betekent absurdisme vooral de mogelijkheid om via vervreemding de wereld helderder te maken, bij essentie te komen, ruis te verwijderen. Zoals andere mensen mensen of locaties als houvast nodig hebben heb ik absurdisme als houvast in mijn leven nodig.

-Wat is de rol van Oost-Friesland in de Duitse humor?

Oostfriezen dienden vroeger als sukkels om grappen over te maken, sinds de val van de muur heeft Oost-Friesland wat dat betreft aan relevantie verloren. Ik ben opgegroeid in Noord-Friesland, Oost-Friesland was voor ons even vreemd als katholieke mensen.

-Kun je wat vertellen over Daniil Charms?

Ik kan best veel vertellen over Daniil Charms, misschien wel de enige schrijver buiten mezelf over wie ik veel kan vertellen. Teveel zelfs voor een kort interview.

-Als je een verhalenbundel zou uitbrengen met de titel ‘De sprookjes van Christiansen,’ wat zou dan het overkoepelende thema zijn?

Ik heb een aantal sprookjes geschreven maar ik vind het een moeilijke vraag. Het zal wel iets met verdriet zijn, onverschillig en opgewekt verdriet.

-Wat betekent de kleur blauw voor jou?

Ik heb een dochter van elf die deze naam draagt, als achternaam, haar voornaam is Poëzie-entiteit. Het is een wispelturige dochter.

(foto Diana Wildschut)

Tag Cloud
bottom of page