top of page
Featured Review

De wonderlijke wereld van het plastic dier


(Foto: Hilde Ploegmakers)

Foto uit het midden van het tweede decennium van de eenentwintigste eeuw. Een Nederlandse boerderij omlijst met mooi geboomte bij een groenige plas. Op zich al boeiend genoeg, maar het zijn toch vooral de onnatuurlijke elementen die de aandacht trekken. Wat dachten de mensen die hier wonen toen ze hun erf gingen inrichten? ‘We hebben geen echte dieren meer, dus laten we er dan maar van plastic neerzetten?’

Mogelijk willen ze de beesten verkopen, is hun tuin een showcase van wat je allemaal met plastic wezens kunt doen. Sommige dieren zitten verstopt tussen de struiken. Hier heeft de boer duidelijk plezier gehad: zoals een ouder het leuk vindt om paaseieren te verstoppen. De meeste dieren passen bij het Nederlandse decor, behalve de flamingo’s, maar die zijn dan weer oranje gekleurd.

Dit tafereel doet je nadenken over authenticiteit en de raakvlakken tussen volkscultuur en natuur. De eigenaars van al dit plastic nemen zichzelf niet zo serieus. Het is daarom niet nodig op hen af te geven; zij claimen niet dat zij meer dan kitsch aan de wereld tonen.

Zie ook: Beeldcolumns

Tag Cloud
bottom of page