Interview Tineke Kleij-van den Boomen
Hoe bent u tot schilderen gekomen?
Tot het echte schilderen ben ik gekomen voordat ik wist dat ik voor een 2e keer kanker had gekregen.
Door mijn ziekte heb ik geleerd om uit “naar perfectie streven” perfectie te gaan beleven omdat alles al perfect was. Ik ben toen gestart met abstracte werken, met schilderijen die in eerste instantie niets moesten voorstellen. Ik leerde loskomen van de beelden die bij de zogenaamde perfectie hoorden omdat dit me juist vasthield in allerlei zaken moeten doen voor de buitenwereld.
Het was erg moeilijk om die verandering in mijzelf te weeg te brengen. Het was moeilijk om iets vanuit mijn innerlijk, mijn kinderlijke fantasie te creëren. We groeien op en worden gekwetst en vergeten hoe het was om iets als een kind te mogen creëren.
Doordat dat kind er weer mocht zijn leerde ik opnieuw weer spelen en met andere ogen naar alles te kijken.
De schilderijen die ik in deze verwerkingsperiode gemaakt heb, zijn een mix van boosheid en het begin van liefde en vrijheid voor mezelf geworden.
Ik heb toen geleerd dat je boosheid uiten erg reinigend voor lichaam en geest is. Boosheid uiten, is een teken van liefde naar jezelf toe. Het werkt bevrijdend. Je voelt opluchting. En er komt dat moment dat je je helemaal leeg voelt. Dan kan liefde je vullen.
Zo ben ik langzaam de persoon geworden, die ik al was vanuit mijn eigen kind zijn.
Het schilderen – het proces van zelfliefde en heling – heeft me veranderd en is van een hobby tot iets geworden dat in mijn leven niet meer valt weg te denken. Het is een instrument geworden om te communiceren, om te zeggen wat niet met woorden gezegd kan worden.
In mijn schilderijen vind je wie ik ben. Ik noem ze mijn zelfportretten.
Waar put u inspiratie uit voor uw werk?
Mijn inspiratie put ik uit de eenvoud van het leven zelf, uit dat wat op mijn pad komt. Het kunnen gesprekken zijn, de natuur, al die gevoelens die bij me binnenkomen van anderen en ook die van mezelf. Het is dat wat mijn hart raakt waar ik iets mee mag doen.
Vanuit mijn kern, werkend vanuit intuïtie, meditatie en liefde ga ik hiermee aan de slag.
Het is voor mij heel belangrijk om goed naar mijzelf te (blijven) luisteren en mijn ding te doen omdat het mijn instrument om met mensen te communiceren is.
Hoe kenschetst u het culturele klimaat in Nederland? En in Noord-Brabant?
Ik ben niet zo bezig met het culturele klimaat in Nederland en Noord-Brabant in het algemeen.
Wat me wel bezig houdt. We hoeven onszelf als kunstenaars en onze creaties niet voor niets weg te geven. Ik denk wel dat we als kunstenaar – ook al is dat moeilijk te combineren – commerciëler mogen worden zonder daarbij onze eigen authenticiteit, onze passie en ons creatieve vermogen kwijt te raken.
Ik zie onszelf als een spelende groep “volwassenen” die bevoorrecht zijn omdat ze (weer) kind mogen zijn en die vanuit dat gevoel prachtige, waardevolle dingen mogen creëren. Als we in onszelf geloven en blijven geloven dan laten we zien dat we het waard zijn onszelf kunstenaar te noemen – ook op commercieel gebied. Dan volgt de erkenning vanzelf.
Dat is de uitdaging.
Zo vond ik over dit onderwerp – erkenning/waardering van – een mooie tekst die luidt als volgt:
“When you buy something from an artist
you’re buying more than an object.
You’re buying hundreds
of hours of errors and experimentation.
You’re buying years of frustration
and moments of pure joy.
You’re not buying just one thing,
you are buying a piece of a heart,
a piece of a soul …
a small piece
of someone else’s life.”
Bron: onbekend
Welke kunstenaar(s) bewondert u?
Ik heb niet specifiek een kunstenaar die ik zeer bewonder. Ik wil graag heel dicht bij mezelf en mijn kern blijven en geïnspireerd worden door de dingen die mij raken.
In 2012 werd in het Van Gogh Museum “Dreams of Nature” gehouden. Een tentoonstelling die gewijd was aan het symbolistische landschap in Europa. Het schilderij “The Rock in the Pond” van Joaquin Mir kwam bij mij op hartniveau binnen. Dat schilderij heeft mij enorm geraakt.
Verder houd ik van kleurrijke schilderijen zoals bijvoorbeeld schilderijen van Kadinsky, Monet, Van Gogh of schilderijen van Dali. In Barcelona heb ik schilderijen van Dali en zijn “penis-collectie-tekeningen” mogen bewonderen. Interessant om te ervaren wat hem heeft bewogen om al deze tekeningen te maken.
Hoe zou u zelf uw werk omschrijven?
Mijn werk kent meerdere vormen. Kleurrijk, gebaseerd op fantasie en spiritualiteit (mijn persoonlijke innerlijke ervaring). Het is een mix van vrijheid, van realisme, van surrealisme, van abstract en van mystiek.
Tineke Kleij-van den Boomen, kunstenaar
Kalmoes 14
5491 KJ Sint Oedenrode