top of page
Featured Review

Flitsinterview Maud Beurskens


Wat hebt u geleerd van uw studie aan de kunstacademie?

Op de kunstacademie heb ik, naast de standaard kunstgeschiedenis en filosofie, vooral heel erg geleerd mezelf te ontwikkelen als ontwerper en illustrator. De focus die in de opleiding Vormgeving (Illustratie) zat was vooral het vinden van je eigen stijl en deze tot een hoger niveau tillen en niet zo zeer hoe je als illustrator te werk moet gaat in de 'echte wereld'. Dat heb ik eerlijk gezegd wel een beetje gemist tijdens deze opleiding; je leert hoe je jezelf moet presenteren met je werk en hoe een goed beeld/illustratie tot stand kan komen, maar hoe je daarnaast als freelancer jezelf moet zien te redden in de business en de financiële verplichtingen etc. werd jammer genoeg niet uitgebreid behandeld. Natuurlijk heeft de kunstacademie aan de basis gestaan van mijn carrière als illustrator maar de rest zul je helemaal zelf moeten uitvinden en leer je dus gaandeweg nadat je van de kunstacademie afgestudeerd bent.

Welke kunstenaars bewondert u?

Als ik heel eerlijk moet zijn ben ik niet een persoon die verschillende kunstenaars specifiek in de gaten houdt of deze bestudeert. Ik kom zo nu en dan wel eens werk tegen dat ik mooi vind en dan doe ik een klein onderzoek naar de desbetreffende kunstenaar of artiest om wat meer werk te bekijken en om inspiratie op te doen. Als ik een specifieke kunstenaar zou moeten noemen waar ik in het verleden veel inspiratie uit heb gehaald, dan is dat Alfons Mucha en zijn jugendstil stijl. Zijn portretten, affiches en illustraties gingen een stap verder en werden gedetailleerde kunstwerken van hoge kwaliteit. Nu komt zijn stijl misschien niet direct terug in mijn werk, maar ik laat me nog altijd bewust en onbewust inspireren door zijn lijn en kleurgebruik en zijn ietwat romantisch getinte werk.

Als u een boek leest, denk u dan altijd over de manier waarop u de tekst zou kunnen illustreren?

Omdat mijn affiniteit vooral ligt bij het illustreren van kinderboeken heb ik bij het lezen van een roman of thriller niet gelijk een concreet beeld van hoe een illustratie bij het verhaal kan passen. Natuurlijk gaat er altijd wel een beeld door mijn hoofd als ik een bepaald verhaal lees, maar omdat ik meer gevoel heb bij kinderlijke vertellingen is het voor mij makkelijker om bij een kinderboek of verhaal een bepaald idee van een beeld te krijgen. Jammer genoeg zijn deze kinder- of prentenboeken vaak al voorzien van illustraties, wat je beeldvorming vaak al in een bepaalde richting stuurt.

Welke materialen gebruikt u het liefst?

Dat is over de laatste paar jaar eigenlijk een tikkeltje veranderd. Terwijl ik studeerde aan de kunstacademie maakte ik vooral gebruik van traditionele materialen, zoals potloden, acrylverf en aquarelverf. Echter, sinds ik als illustrator voor mezelf aan het werk ben, ben ik steeds meer gebruik gaan maken van wat het digitale me kan bieden. Het digitaal uitwerken van een illustratie gaat een stuk eenvoudiger en sneller omdat je veel makkelijker dingen kunt veranderen of terug kunt draaien, wat vaak met potlood, verf en papier een stuk lastiger gaat. Ik ben van mening dat je digitaal vaak hetzelfde resultaat kunt behalen als met traditinele materialen, maar omdat mijn zogenaamde 'roots' bij het traditionele ligt werkt het voor mij echter nog altijd sneller als ik eerst op papier een schets maak, voordat ik deze inscan en digitaal verder uitwerk.

U maakt vrolijke illustraties. Heeft dat te maken met uw karakter of met uw mogelijkheden als illustrator?

Het klopt dat ik graag illustraties maak die opgebouwd zijn uit schattige personages en vrolijke kleuren en ik denk ook dat dat voornamelijk met mijn eigen persoonlijkheid te maken heeft. Ik heb voorheen, tijdens en voordat ik op de kunstacademie terecht kwam, ook lang een periode gehad waarbij ik alleen maar duistere en surrealistische tekeningen maakte, maar dat kwam toendertijd waarschijnlijk omdat ik nog opzoek was naar mezelf en mijn eigen stijl. De laatste paar jaren van mijn eigen leven ben ik daarnaast ook steeds beter in mijn vel gaan zitten en dit komt denk ik ook terug in de illustraties die ik maak. Het leven lacht me momenteel toe en die gedachten wil ik ook graag overbrengen in vrolijk ogende illustraties.

http://maudbeurskens.com/

Meer Illustratie

Tag Cloud
bottom of page