top of page
Featured Review

Geen plaats voor een gelaagde waarheid


(Foto: Maria Wermenbol)

Dit is een foto van 'la Bocca della Verità' in Rome. Het is een marmeren schijf uit de Oudheid, waarschijnlijk een uitbeelding van een riviergod. Volgens een legende is dit 'de mond van de waarheid.' Wie zijn of haar hand in de mond steekt en een leugen vertelt zal die hand verliezen.

Het is een ideale inspiratiebron voor een kinderboek. Schrijver Rindert Kromhout schreef dit boek dan ook.

Het gezicht heeft iets van een groteske karikatuur, er gaat vervreemding vanuit. Hier zien we gepersonifieerde natuurkrachten. Deze mond van de waarheid doet denken aan holle bolle Gijs in de Efteling, maar dit wezen heeft, anders dan de Brabantse attractie, iets sinisters. Met deze riviergod valt niet te praten. Meer dan een wezen is het gezicht een natuurverschijnsel, zonder innerlijk, alles verwoestend dat een gelaagde waarheid representeert.

Zie hier voor meer Beeldcolumns

Tag Cloud
bottom of page