top of page
Featured Review

Bloemenbomen


Foto: Maria Wermenbol

Op de gigantische marmeren trappen bij het Armeense Cafesjian museum zien we een intrigerend kunstwerk. Het zijn veelkleurige boomachtige constructies waaruit bloemen 'groeien'. Anders dan bij plastic bloemen als decorstukken in een restaurant, wordt hier de aandacht gevestigd op het onechte aspect van wat men ziet. Hier wordt de natuur niet nagemaakt, maar aangevuld. Of zelfs verbeterd.

De historicus Simon Schama schreef ooit dat landschappelijke elementen in zekere zin interessanter zijn als de mens er vorm aan heeft gegeven, als het landschap juist niet ongerept is, als natuur en cultuur vermengd zijn. Dit kunstwerk laat zien dat de menselijke fantasie meer met je doet dan het beschouwen van een echte boom. Er wordt een verhaal verteld, terwijl de natuur vooral zwijgt.

Tag Cloud
bottom of page