top of page
Featured Review

Interview Erik Kriek


U hebt werk van de schrijver Lovecraft 'verstript'. Waarom bent u geboeid door de wereld van Lovecraft?

Lovecraft schreef zijn verhalen in een tijd waarin de genres SF, Horror en fantasy nog niet zo nauw waren gedefinieerd. Natuurlijk was hij niet de enige die 'weird fiction' schreef, maar zijn werk springt er wel uit door de unieke kracht die het bezit. Naar moderne maatstaven is Lovecrafts' werk misschien niet zo denderend. De verhalen zijn slecht gestructureerd, de personages zijn van karton etc etc. De grote kracht schuilt in WAT hij ons vertelt. De nietigheid van de mens tegenover de alom aanwezige overweldigende krachten van de kosmos en het absolute noodlot waaraan niemand kan ontsnappen schetsen een grimmig en angstaanjagend universum waarin de mens slechts een nietige molecuul is. In die realisatie schuilt de ware horror en daarom is het nog steeds boeiend en heeft het niet aan kracht ingeboet.

Welke tekenaars hebben u beïnvloed?

Oh, veel te veel om hier op te noemen. Nog steeds ontdek ik werk van tekenaars waar ik nog nooit eerder van had gehoord. Sinds er internet bestaat is het eind helemaal zoek.

Mijn eerste serieuze schreden op het striptekenpad deed ik nadat ik het werk leerde kennen van Charles Burns. Toen ik dat zag dacht ik;" dat wil ik ook"

Wat zijn de reacties in het buitenland op uw strips over Gutsman?

Ik heb geen idee eigenlijk. De laatste comic is alweer van bijna tien jaar geleden. In Frankrijk geniet het nog steeds wel een kleine cultstatus. Ik ben er al te lang niet meer mee bezig eerlijk gezegd en niet alles is meer in druk. Ik richt me op nieuw werk. In januari verschijnt mijn nieuwe boek, gelijk in 4 talen.

Waarom kiest u voor een 'retro'-benadering in uw werk? Verschilt retro van nostalgie doordat het erbij eerder om ironie gaat dan om emoties uit te drukken?

Ik kies hier niet bewust voor. Ik kijk heel erg naar hoe men vroeger inktte. Ik vind dat een heel mooie penseelstijl om in te werken. Het gaat er vanzelf een beetje retro uit zien maar dat vind ik prima.

Welke striptekenaar is ten onrechte vergeten?

Oh dat zijn er te veel. In Nederland alleen al zijn talloze tekenaars roemloos heengegaan. Wie kent er nog Willy Lohman bijvoorbeeld? Ring a bell? Thought not. Of wel eens gehoord van Charles Burkie? Of de grote illustrator Eppo Doeve? Hans G. Kresse? Pieter Kuhn? Alfred Mazure? Te veel om op te noemen.

Tag Cloud
bottom of page