top of page
Featured Review

Interview Isabel Nolte


Foto: Lizet Beek

Wat betekent kleinkunst voor u?

Kleinkunst betekent voor mij een persoonlijke, vaak kwetsbare podiumkunst bestaande uit tekst en muziek. Hierbij kan de focus op de lach liggen, maar ook op het verdriet. Er zitten geen bombastische elementen in als een heel orkest of dansers, maar de focus ligt op één persoon of een kleine groep, die zichzelf op het podium toont en bloot geeft aan het publiek. Kleinkunst is voor mij de puurste en mooiste vorm van podiumkunst.

Hoe zou u uw muziek typeren?

Mijn muziek zijn voornamelijk Nederlandstalige liedjes, die qua genre variëren tussen kleinkunstliedjes, jazz en pop. Mijn karakteristieke, vrij lage stem en het Duitse accent maken de liedjes uniek. Door mijn Duitse afkomst, heb ik een bijzondere kijk op de Nederlandse taal en ontstaan er vaak nieuwe woordscheppingen en zinsconstructies, die een ander zo niet bedacht had. De teksten zijn zeer persoonlijk en vertellen vaak een klein verhaal. De muziek is daarbij complimenteus aan de tekst en beeld samen met de melodie een mooi geheel.

Kunt u het culturele klimaat in Nederland en Duitsland vergelijken?

Het is niet te vergelijken, nee. In Duitsland leeft cabaret en kleinkunst niet. Stand up comedy is een groter gebeuren, maar ook dat leeft voor mijn gevoel minder dan in Nederland. Mensen gaan naar muziek optredens, niet naar cabaret of kleinkunst. Grote one man show makers als Toon Hermans of Wim Kan zij er niet geweest, dus het klimaat is totaal anders. In de muziek verschilt Duitsland al zeer met Nederland. Duitsland is rock, Nederland veel elektronischer. Duitstalige muziek is dan ook vaak Pop, Poprock of Punkrock, terwijl in Nederland naast Nederpop eerder Hip Hop en Kleinkunst domineren.

Welke artiest of groep is ten onrechte vergeten?

Oh wat een moeilijke vraag. Toon Hermans is mijn held, maar die is gelukkig niet vergeten. Net zo als Maarten van Rozendaal. Verder zou ik het niet weten, volgens mij overleeft echte kwaliteit lang - en dan bedoel ik dingen, die raken. Die blijven.

Is creativiteit aan te leren?

Dat denk ik echt wel. Ik had vroeger nooit kunnen verzinnen, dat ik ooit liedjes zou schrijven of zelfs cabaret teksten. En nu doe ik precies dat! Dat heb ik geleerd, dat is ontstaan, en natuurlijk heeft de één meer talent voor het "maken" van kunst, dan de ander, maar tot een bepaald punt, kan iedereen creativiteit leren. Sterker nog, ik denk dat het erg belangrjk is DAT iedereen dat leert. Ik ben zelf nog lang niet uitgeleerd. Volgend jaar wil ik een opleiding volgen aan de Koningstheateracademie in Den Bosch. Daarvoor probeer ik momenteel trouwens geld op te halen via een crowdfunding - en ik zit al op 50%! (https://voordekunst.nl/projecten/3446-isabel-goes-koningstheateracademie) Als je creatief WILT zijn, dan kun je dat ook. Ik zou er graag een steentje aan bijdragen, om jongeren en ouderen creativiteit te gaan "leren" - maar eerst nog even zelf wat erbij leren, toch?

Tag Cloud
bottom of page