top of page
Featured Review

Interview Aimée de Jongh.


Waarover gaat uw graphic novel 'De terugkeer van de wespendief'?

Het gaat over een boekhandelaar in crisistijd, die bang is om zijn winkel kwijt te raken. Daar komt nog bij dat hij getuige is van een zelfmoord, waardoor herinneringen van vroeger zich aan hem opdringen. In deze stormachtige droom is er één meisje dat hem weer rust kan geven: Regina. Het boek volgt hoe zij elkaar vinden en hoe de man oplossingen vindt voor zijn verdriet en angst.

Kunt u iets over uw kunstopleiding vertellen?

Ik heb Animatie gestudeerd in Rotterdam, op de Willem de Kooning Academie. Daarnaast heb ik ook een semester gevolgd op de Koninklijke Academie van de Schone Kunsten in Gent, België. Bij beide opleidingen word je opgeleid tot animator, dus iemand die tekenfilms maakt voor TV, film en ook zelfstandig.

In hoeverre is uw dagstrip 'Snippers' autobiografisch?

Veel van de grappen zijn gebaseerd op situaties die zich hebben voorgedaan in het echte leven, maar vaak is de grap wel erbij verzonnen. Mijn leven is nu eenmaal niet constant grappig, jammer genoeg! Maar eerlijk gezegd is juist het verzinnen van die grappen het leukste deel van het werk.

Welke kunstenaars inspireren u?

Ik ben ontzettend fan van de Japanse tekenaar Katsuhiro Otomo, die zowel strips maakt als animatiefilms. Zijn werk is goed getekend, origineel en ook ongelofelijk gedetailleerd. Daarnaast hou ik ook van allerlei klassieke kunstenaars, van Caravaggio tot Edward Hopper, en van Egon Schiele tot Toulouse Lautrec...

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen het tekenen van strips en van animatiefilms?

Het grootste verschil is dat je bij animatiefilms als maker zelf de tijd bepaalt. Het publiek dat naar de film kijkt ondergaat als het ware jouw ingevulde tijd. Maar bij strips is de lezer aan zet. Deze bepaalt wát hij leest, hoe snel hij het leest, en wanneer. Je kan natuurlijk iets sturen, door ballonnen bijvoorbeeld van links naar rechts te laten verschijnen in de plaatjes, maar je weet nooit wat ze daarmee doen. Misschien lezen ze wel eerst de plaatjes en dan pas de teksten? Verder is animatie veel en veel tijdrovender. Met een film van 5 minuten was ik 6 maanden bezig... Terwijl ik in diezelfde tijd in feite "De terugkeer van de Wespendief", een dikke pil van 160 pagina's, heb gemaakt. Daarbij mis je dan wel weer elementen als muziek, stemacteurs en montage. Beide media hebben hun voor- en nadelen. Ik zou niet kunnen kiezen!

Tag Cloud
bottom of page