top of page
Featured Review

Interview Wouter Tulp


U bent tekenaar. Kunt u iets vertellen over uw loopbaan tot nu toe?

Ik ben na mijn opleiding aan de WDKA in Rotterdam meteen begonnen als freelancer. Dat was in 2001. Aanvankelijk werkte ik veel voor tijdschriften, kranten en kinderboeken. Zo maakte ik bijvoorbeeld lange tijd illustraties voor het personeelsmagazine van UWV. Hoewel dat niet veel openbare exposure gaf, kreeg ik daar de vrijheid om elke week een totaal andere stijl te hanteren. Ik heb dat aangegrepen om technieken, en verschillende aanpakken uit te proberen. Dat soort opdrachten zijn mijn eigenlijke scholing geweest. In elk soort opdracht vond ik wel een uitdaging waardoor ik mezelf verder kon ontwikkelen. Toen ik mij aansloot bij het agentschap Comic House, werd mijn veelzijdigheid opgemerkt, en kreeg ik ook veel verschillende soorten opdrachten toegeschoven. Zo maakte ik ontwerpen voor de tv-serie Cafe de wereld, toentertijd een heel nieuw concept, om 3D poppen d.m.v. motion capture te besturen, ik maakte achtergronden voor de AH-smurfen commercial en ik ontwierp de kerstcover voor Vrij Nederland.

Op een gegeven moment ontdekte ik animatiefilms, en werd verliefd op het proces van het maken van zo’n film. Ik wilde me profileren als character designer, en besloot me naast Nederlandse opdrachten ook te te richten op de buitenlandse markt. Sindsdien heb ik aan verschillende filmprojecten gewerkt, waarvan de Nederlandse film ‘Trippel Trappel’ en de Duitse feature ‘ der 7te dwerg’ reeds zijn uitgekomen.

Als u personages ontwerpt, waar let u dan op?

Ik let op heel veel dingen. In de eerste plaats probeer ik door het lezen van het script en overleg met de regisseur een zo helder mogelijk beeld te krijgen van wat het personage uit moet stralen. Vervolgens lees ik me in, zoek documentatie en referentie, maak ideeschetsen; ik vul mijn hoofd met zoveel mogelijk input om vervolgens creatieve ideeën te vormen met die informatie.

Als een casting director bij live action films, zoek ik naar de juiste ‘acteur’ voor de rol, alleen in tegenstelling tot die live action casting director heb ik mogelijkheden voor de acteurs die in het echt niet zouden kunnen. Het leuke van dit deel van het proces is dat alles mogelijk is, en je eigen verbeelding is de enige restrictie.

U maakt karikaturen. Wat zijn de belangrijkste karikaturisten uit de geschiedenis volgens u?

Ik denk dat karikatuur een vertelvorm is, die al heel oud is. Leonardo da Vinci maakte al karikaturen, en ik ben er van overtuigd dat dat lang voor hem al gedaan werd. Een nar drijft de spot met de gevestigde orde, en die rol kan de karikatuur ook vervullen. Maar evengoed kan het vertekenen van de werkelijkheid op een manier ingezet worden die niet bedoeld is om ergens de draak mee te steken, maar bijvoorbeeld om bepaalde eigenschappen van iemand te accentueren. Lucian Freud doet dat bijvoorbeeld.

In de recentere geschiedenis heeft Daumier karikaturen gemaakt die voor vele tekenaars na hem een belangrijke inspiratiebron zijn geweest. Tot mijn persoonlijke helden horen onder vele anderen David Levine, Al Hirschfeld , Natalie Ascencios en Daniel Adel.

Als u een boek leest, visualiseert u dan onmiddellijk? Denkt u bij elke tekst die u leest hoe u die zou kunnen illustreren?

Dat hangt een beetje van het verhaal af. Bij jeugdliteratuur of erg fantasierijke verhalen gebeurt dat sneller.

Wat is uw mening over het culturele klimaat in Nederland?

Er zijn ontzettend veel erg getalenteerde mensen, die prachtig werk maken. En dat in vele verschillende vakgebieden. Zo werden Job Joris en Marieke genomineerd voor een oscar, en maakte Hisko Hulsing de animaties voor de docu over Kurt Cobain. Daan Roosegaarde heeft fantastische ideeën die wereldwijd worden opgepikt. Er is veel talent, en men weet ook hun idee te realiseren. Internet is een geweldig medium, en helpt die mensen met elkaar in contact komen en elkaar inspireren. Het is een hele leuke tijd!

Meer concept art hier

Tag Cloud
bottom of page