Interview Frederique Schut
Wat is het onderwerp van uw boek 'Missie: Mongolië'?
In 2011 reed ik de Mongol Derby, ’s werelds langste en zwaarste paardenrace.
Deelnemers leggen binnen tien dagen een route af van duizend kilometer door de Mongoolse steppe, op de rug van half-wilde Mongoolse pony’s, met minder dan vijf kilo bagage en met GPS als navigatiemiddel. ‘Missie: Mongolië’ gaat over mijn ervaringen tijdens die krankzinnige race. Ik ben mezelf enorm tegengekomen daar op de steppe, maar het is nog altijd het mooiste dat ik ooit heb gedaan.
Hoe zou u uw schrijfstijl typeren?
Mijn stijl is vrij impliciet: er wordt veel weggelaten of tussen de regels door verteld. Ik zoom vaak in op details en vind het interessant om dat soms tot in het absurde door te trekken, zoals emoties die worden weergegeven als wiskundige formules. Verder heb ik in zowel mijn debuutroman ‘Met Muijs’ als in ‘Missie: Mongolië’ geprobeerd om eerlijk te zijn en mezelf vooral niet te sparen.
Waarom schrijft u?
Schrijven dwingt je om een idee volledig te onderzoeken en te doorgronden; alleen zo kan er een coherent verhaal van worden gemaakt. Dat levert een verstilling en een diepgang op die je in het dagelijks leven moeilijker bereikt.
Welke auteurs vindt u inspirerend?
Auteurs die de taal volledig naar hun hand kunnen zetten en met humor gebruiken, zoals Ilja Leonard Pfeijffer, Donald Barthelme en Charles Bukowski.
Wat is de doelstelling van uw bedrijf Bookarang?
Bookarang is een startup die zich heeft gespecialiseerd in de match tussen lezer en boek. We ontwikkelen technologie om het volledige Nederlandstalige boekenaanbod op nieuwe manieren onder de aandacht te brengen. Ons uitgangspunt is altijd de inhoud van het boek. Vervolgens zetten we artificial intelligence in om daar op een slimme manier mee te rekenen.
Zie voor meer over literatuur: http://www.barbarus.org/blog/tag/Literatuur