top of page
Featured Review

Ex Machina: mooi vormgegeven

A.J.A. Hendrikx

Kunnen machines denken zoals mensen? Dat is de centrale vraag in de eerste film van regisseur Alex Garland (1970): Ex Machina (2015).

Na het winnen van een programmeerwedstrijd wordt softwareontwikkelaar Caleb uitgenodigd om samen met Nathan, de oprichter en CEO van het bedrijf waar Caleb werkt, onderzoek te doen op het gebied van kunstmatige intelligentie. De taak van Caleb is om Ava, een androïde die eruit ziet als een vrouw, te onderwerpen aan een "Turing test". De test is bedoeld om te achterhalen in hoeverre Ava een zelfbewustzijn heeft. Als Ava Caleb waarschuwt voor de slechte bedoelingen van Nathan en Nathan vervolgens Ava beschuldigt van manipulatie, is het aan Caleb te achterhalen wie de waarheid spreekt.

Kunstmatige intelligentie is een belangrijk thema in sci-fi klassiekers als 2001 A space odessy (1968), Blade Runner (1982) en Tron (1982). De laatste jaren is er een ware hype met films als Prometheus (2012), Her (2013), Automata (2014), Trancendence (2014), Terminator Genisys (2015) en het vermakelijke Chappie (2015). Wat is zelfbewustzijn? Waarom is een mens in essentie anders dan een machine? De mate waarin deze vragen bij de kijker geprikkeld worden, bepalen of een film over kunstmatige intelligentie geslaagd is. Om die vragen te laten leven is het van belang dat de kunstmatige intelligentie en de wereld waarin de film zich afspeelt enigzins realistisch zijn. Ex Machina slaagt hier iets minder goed in dan Her (2013), maar de fraai vormgegeven decors en androïdes maken veel goed. Ook de plot, wie houdt wie voor de gek, is een groot gedeelte van de film vermakelijk.

Vanaf 23 september 2015 te koop op DVD en Blu-Ray.

Score: 7.0 / 10

Jaar: 2015

Regie: Alex Garland

Duur 108 minuten

Meer filmrecensies:

Tag Cloud
bottom of page