Featured Review
Search

Don Quichot spreekt


Ze zeggen dat ik gek ben. Ze bespotten me. Maar dat deert me niet. Ik ben een waarachtige held. Don Quichot of Don Quichotte is mijn naam. Ik geld als één van de bekendste personages uit de wereldliteratuur. Ik ben een zogenaamde ridder, een schepping van de Spaanse zoon van een arts Miguel de Cervantes Saavedra. In de verhalen over mij bind ik de strijd aan met het kwaad.

Cervantes had bij publicatie van zijn meesterwerk al een bewogen leven achter de rug. Zo werd hij ooit door piraten gevangen genomen en leefde hij diverse jaren als slaaf tot hij werd vrijgekocht. Ook zat hij een tijd in de gevangenis als gevolg van niet afbetaalde schulden. Hij kende tot de publicatie van zijn bestseller weinig succes in zijn leven, al trouwde hij wel met een vrouw van lage adel.

Naast twee boeken over mij schreef Cervantes vele toneelstukken, die echter lang niet de populariteit van de Don Quichot haalden. Al tijdens zijn leven werd het dit laatste boek enkele malen herdrukt en werd het vertaald in het Engels en Frans. Later volgden vele bewerkingen en ook opera’s, balletuitvoeringen en muziekstukken over mijn persoon, bijvoorbeeld van Mendelssohn Bartholdy. Kunstenaars als Picassso, Dali, Doré, Daumier en Grandville maakten bovendien afbeeldingen van mij.

Ik, de magere Don Quicot, die in het boek eigenlijk Alonso Quijana heet, word vaak geassocieerd met windmolens, omdat ik daarop de aanval open met in mijn kielzog mijn assistent of schildknaap, de dikke en kleine Sancho Panza.

De naam don Quichotte staat echter voor veel meer dan voor zinloze windmolengevechten. Ik ben een zonder meer een figuur met veel diepgang, bij wie weliswaar wat draadjes in het hoofd zijn losgeraakt, maar die wel steeds het goede nastreeft en daarom door andere, slechtere mensen belachelijk wordt gemaakt. Interessant is ook mijn onmogelijke liefde voor de door mij opgehemelde Dulcinea. Ze zeggen dat zij een onbetekende vrouw is, maar ik weet beter.

Sommigen omschrijven mij, Don Quichot als een anti-held. Een anti-held bedoelt het meestal goed, maar faalt steeds opnieuw in zijn pogingen het goede te bewerkstelligen. De gekte van mij zou het resultaat zijn van het lezen van teveel ridderromans, die in de eeuwen voorafgaand aan de publicatie van Cervantes’ boek populair waren geweest. Don Quichot kan dan ook volgens sommigen worden gezien als een poging om te lachen om ridderromans.

In mijn beleving zijn windmolens enorme reuzen en herbergen kastelen. Het verhaal over mij gaat onder meer over de grenzen tussen fantasie en werkelijkheid. Als iemand strijdt als een Don Quichot wordt er meestal verwezen naar iemand die uit edelmoedigheid een hopeloze strijd levert. Ik ben het daar niet mee eens. Geen enkele strijd is hopeloos, als je er maar in gelooft.

Zie voor meer: Europese verhaalfiguren

Tag Cloud

© 2023 by The Book Lover. Proudly created with Wix.com

  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Google+ B&W