top of page
Featured Review

J.Kessels: road to nowhere

A.J.A. Hendrikx

J. Kessels, naar het boek van P.F. Thomése (1958), geregisseerd door Erik de Bruyn (1962), is een roadmovie met in de hoofdrol de oudere jongeren Frans (Fedja van Huêt) en zijn beste vriend J. Kessels (Frank Lammers). Al bier drinkend en kettingrokend gaat de tocht in een afgetrapte Chrysler 'Kamikaze' van Tilburg naar Hamburg om vervolgens te eindigen in een buitenwijk van Breda. De trip speelt zich af in de fantasie van Frans, een pulpschrijver met een jarenlang writersblock. Gaandeweg de film probeert de schrijver de plot van de reis bij te sturen of weer op gang te brengen. Zonder succes.

Alles draait om BB'tje: een 'premasturbante lustopwekkend jeugdidool', ofwel een jeugdherinnering aan een mooi meisje waarnaar Frans de hele film op zoek is. Het acteerwerk van de hoofdrolspelers is goed, de film ziet er mooi uit, maar toch waren veel kritieken over de openingsfilm van het Nederlands Film Festival niet lovend. Ook na de Brabantse première, met rode loper, in bioscoop Cinecitta te Tilburg afgelopen vrijdag klonken meningen in de wandelgangen die negatief van aard waren. Het duurde te lang. Het ging nergens over.

J. Kessels doet denken aan films als Naked Lunch (1991), On the Road (2012), Fear and Loathing in Las Vegas (1998) en Barton Fink (1991). De laatste van deze reeks is de meest geslaagde maar is ook de enige niet gebaseerd op een bestaand boek. Misschien zit daar het probleem: J. Kessels is een boekverfilming van een boek met als format 'literatuur verpakt in pulp'. De reis wordt niet ondernomen door adolescenten die vol verwachtingen de wijde wereld en zich zelf ontdekken maar door mannen van middelbare leeftijd die het voortkabbelende leven gedwee ondergaan en niet meer geloven in de dromen van weleer. Ook de gebruikte drugs beperken zich bier en sigaretten, wat niet leidt tot spectaculaire hallucinaties, maar tot 'bumsen' op de achterbank van een Mercedes aan de Reeperbahn. De decors worden niet gevormd door weidse uitzichten en mooie landschappen maar door regenachtige straten, schrale bierkroegen en saaie huiskamers. En daar moet je maar net van houden.

• Jaar: 2015 • Regie: Erik de Bruyn • Duur 107 minuten

Zie ook:

Tag Cloud
bottom of page