top of page
Featured Review

Interview Arjan Wilschut


Cover illustratie voor lesboek NAUT (Natuur & Techniek) groep 7

U bent animatiefilmer. Welke aspecten bepalen het succes van een animatiefilm?

Dat hangt van de film af. Grote familiefilms zijn vaak succesvol als ze de juiste mix van spanning en humor bevatten en vooral herkenbare situaties tonen. Korte films doen het vaak goed als ze juist vernieuwend zijn in concept en techniek. Maar voor beiden geldt natuurlijk dat het publiek geraakt moet worden door het verhaal, de personages, of de sfeer.

In mijn eigen kortfilms zijn het vooral de personages die aanspreken. Boer Jansen won een Publieksprijs op het Nederlands Filmfestival, en in de reacties las ik vooral sympathie voor de boer en de dieren.

De plot van de superpillen die hij zijn vee voert om de opbrengst op te jagen is in zichzelf niet heel opzienbarend, en de gevolgen zijn wel te voorspellen denk ik. Maar het dilemma van de boer, en het lot van de dieren houden de kijker kennelijk toch geboeid.

Hoe zou u het culturele klimaat in Nederland kenschetsen?

Ik ben cultureel niet zo breed onderlegd dus ik beperk mijn antwoord tot de discipline die ik het best ken: animatie. Dat klimaat is een stuk levendiger nu dan 10, 20 jaar geleden. Er zijn meer makers en studiootjes, we hebben een nieuw animatiefestival (KLIK) , en ook media snappen dat animatie een kunstvorm is waar niemand nog om heen kan. Positieve ontwikkelingen maar het kan nog beter. In omringende landen is de animatie-industrie vele malen groter. Beste voorbeeld is Frankrijk waar de liefde voor getekend beeld enorm is, en soms 3 of 4 geanimeerde bioscoopfilms in een jaar geproduceerd worden. De meesten krijgen wij hier niet te zien, behalve wanneer ze eerst op een andere manier succes boeken, zoals bij de Oscars. Ook Italie, Spanje, Engeland, Duitsland, Belgie en Denemarken, al die landen werken actief samen aan Europese animatiefilms.

Ik mag soms een stukje meetekenen aan een Vlaamse of Engelse (co-)productie en ik ben dan zo onder de indruk van het studio-systeem in die landen. Niet alleen de hoeveelheid talent en ervaring maar ook hoe het team in de pas loopt op grote projecten. De vanzelfsprekendheid waarmee de tekenaars schakelen tussen een traditionele tekentafel of een digitaal tekentablet. Die professionaliteit is echt fantastisch, en jaloersmakend. Nederland barst van het animatietalent, en zou prima kunnen meedraaien in al dat moois. Waarom dat niet vaker gebeurt weet ik niet precies. Misschien zijn we individualistischer aangelegd, of misschien is het alleen een kwestie van financiering. Belgie kent bijvoorbeeld een tax-shelter systeem waardoor het voor bedrijven interessant is om mee te investeren in co-producties, en op die manier banen te creëren in animatiestudio's. Maar dit is meer een vraag voor producenten denk ik.

U maakt ook educatieve illustraties. Waar let u op bij het maken van dergelijke illustraties?

Ik wil vooral levendige, sympathieke figuren neerzetten. In een half realistische stijl, zodat ze niet te ver van jonge kijkers af staan. Er worden al zoveel cartoons gemaakt, ik vind het leuker om mijn figuren herkenbaar, geloofwaardig te maken. Om die stijl wordt ik ook gekozen door educatieve uitgevers, en zij maken mij vanzelf duidelijk wat de visie van de lesmethode is, en dus waar ik op letten moet bij het illustreren. Voorbeeld: de eerste editie van Naut, Meander en Brandaan moest heel avontuurlijk ogen: verre landen, vreemde culturen, ruimtereizen en avonturen onder water. Heel leuk om aan te werken, echt een unieke serie waarvan een deel ook te zien is in het Nationaal Onderwijsmuseum. De nieuwe editie waar ik nu aan werk wil de figuren weer dicht bij de leerling plaatsen. Nog steeds avontuurlijk en ondernemend, maar meer in de dagelijkse realiteit van de leerling. Ook probeer ik meer tijdloze ontwerpen te maken want mode, telefoons en kapsels dateren snel.

U bent auteur van kinderboeken. Krijgt u hier veel reacties op?

Vlak na het verschijnen van een boek krijg ik leuke reacties van lezers. Ook wat recensies in bladen, of op websites als www.kinderboekenpraatjes.nl. Het mooiste compliment kreeg ik van een moeder die vertelde dat haar zoontje nooit een boek las, maar mijn boek in 3 dagen uit had. Dat soort berichtjes inspireren me enorm, het idee dat ik zoiets positiefs kon betekenen in de ontwikkeling van die jongen. Misschien omdat in mijn eigen jeugd bepaalde films en boeken ook ontzettend veel voor mij betekenden.

Ik heb heel leuk contact met mijn plaatselijke kinderboekwinkel, de Giraf. De kinderen van leesclub Onder Woorden, een initiatief van de winkel, lazen het manuscript van mijn tweede boek voordat het naar de uitgever ging. Dat leverde heel leuke gesprekken op, en hun reacties waren ontzettend waardevol voor de eindredactie.

Ook na publicatie kwam de Giraf met leuke ideetjes om het boek onder de aandacht te brengen. Vaak loopt de verkoop dan even wat beter maar na een paar weken wordt het minder, want in zo'n verzadigde markt verdwijn je al snel in het overweldigende aanbod.

Hoe gaat u te werk bij het ontwerpen en ontwikkelen van een personage?

Mijn uitgangspunt is altijd een bestaand figuur: iemand die ik ken, of een acteur/ actrice die ik bewonder. Niet dat die persoon uiteindelijk nog te herkennen is maar het helpt me om het personage een geloofwaardig karakter te geven. Daarbij kies ik thema's, kleuren en kleren die het karakter versterken. Eigenlijk is niets aan mijn ontwerpen toevallig. Om bij de lesmethodes te blijven: Brandaan (geschiedenis) heeft halflang rood haar, draagt kleren in natuurlijke tinten en heeft een oud zakhorloge. Zijn thema is Aarde: Hij staat altijd stevig op de grond, en zijn houdingen zijn vaak zoekend, gravend. Meander (aardrijkskunde) is luchtig en vluchtig met lang wuivend haar.. Ik teken haar altijd in poses waarin ze een voet van de grond heeft, haar armen gespreid alsof ze vliegt. Haar kleuren zijn blauw, roze en paars en haar huisdier is een valk. Naut (natuur en techniek) heeft uiteraard veel nautische thema's, hij draagt koele tinten en heeft veel gadgets, als een jonge James Bond. Ik hou heel veel van die visuele aanknopingspunten, ik zou nooit zomaar willekeurig een poppetje kunnen tekenen en het daar maar bij laten.

Of het nu een enkele illustratie, een kort filmpje of een boek is, ik wil in al mijn werk een goed verhaal vertellen.

Personages uit een strip naar aanleiding van Verdi's opera 'I Lombardi Alla Prima Crociata'. De plaatjes zijn in eerste instantie gemaakt voor projectie tijdens een uitvoering van de opera door het Utrechts Operakoor (2014). In 2015 is de strip (40 pagina's) in feuilleton gepubliceerd in het blad 'Stripnieuws', een uitgave van het Stripschap.

Still uit 'Boer Jansen' een korte film die een publieksprijs won op het Nederlands Filmfestival, en een Green Image Award in Tokyo

Still uit filmpje Deadly Drive-In Disaster, dat vanaf volgende week gaat draaien in Pathe bioscopen, als voorfilm voor de nieuwe James Bond: SPECTRE

Still van animatie- scene uit Phantom Boy, de Frans/ Vlaamse coproductie die momenteel in 21 zalen in Nederland draait

Tag Cloud
bottom of page