top of page
Featured Review

Dwaze denkbeelden: Adam en Eva spraken Vlaams in het paradijs


De Brabantse humanist, arts en filosoof Johannes Goropius Becanus (afkomstig uit het gehucht Gorp nabij Hilvarenbeek, 1519-1572) stelde in de zestiende eeuw dat Adam en Eva in het paradijs een soort Antwerps praatten. Volgens Becanus was het Antwerps de enige taal die nog leek op de menselijke oertaal. Een afstammeling van Noach, Jafet, zou de oertaal hebben doorgegeven aan zijn nageslacht: hij bleef buiten de Babylonische spraakverwarring die in de Bijbel besproken wordt. Zo zou de naam Adam gebaseerd zijn op de samentrekking haat-dam, een dam tegen de haat van de slang. Bijna niemand heeft de theorie van Goropius ooit serieus genomen.

De filosoof Leibniz ontwikkelde de term ‘goropiseren’, een methode om door middel van absurde etymologie dingen te ‘bewijzen.’

Meer dwaze denkbeelden hier

Tag Cloud
bottom of page