top of page
Featured Review

Aan het woord: Arthur Haas


We vroegen concept artist Arthur Haas iets te vertellen over zijn loopbaan, inspiratie en werkwijze en stelden hem de de vraag wanneer hij tevreden is met een eigen schepping.

'Ik ben niet meteen begonnen met tekenen of schilderen, afgezien van wat de meeste kinderen zoal in hun jeugd maken. Ik wist wel dat ik iets creatiefs wilde doen met mijn leven maar was een beetje huiverig om het onzekere kunstenaars bestaan te omarmen. Daarom koos ik voor een opleiding fotografische vormgeving in Den Haag. Tijdens die opleiding merkte ik dat wat ik eigenlijk het leukste vond de tekenles was, wat eigenlijk een bijvak was daar. Toch duurde het nog enkele jaren van reizen in de wereld voordat schilderen en tekenen als vanzelf uit mij begonnen te stromen. Ineens was daar een sterke drang om innerlijke beelden op de een of andere manier neer te kunnen zetten.

Het hoe, welke techniek of materiaal, is voor mij altijd van ondergeschikt belang geweest. Daarom is dit altijd blijven veranderen door de jaren heen: begonnen als autonoom kunstschilder met exposities in Amsterdam, later nog een uitstapje naar computeranimatie- wat een hoofdpijn kreeg ik daar van, toen digitaal in Photoshop, daarna weer schilderijen met gouache, olie en aquarel. nu weer photoshop met eerste voorzichtige stapjes richting VR middels 360 schilderijen voor facebook en youtube.

Sinds enkele jaren werk in als freelancer voor verschillende opdrachtgevers waar ik bookcovers, game art en concept art voor film en games maak.

Ik was al vroeg geïnspireerd door het idee van een alien levenscyclus zoals in Alien te zien was. Ook Moebius is een inspiratie, evenals de alien jungle designs van Tim White, een illustrator in de jaren 90. het hele idee van alien jungles waarin de meest bizarre levensvormen kunnen voorkomen geven mij een gevoel van vrijheid waar ik blij van word.

Ik kan tevreden zijn over een beeld dat dicht in de buurt komt bij wat ik in gedachte had. Nog leuker vind ik het als iets in het creatieve proces mij verrast, als er iets uitkomt dat ik juist nooit zou kunnen bedenken.

Zie voor een andere concept artist: Interview-met-Hendrik-Visser

Tag Cloud
bottom of page