top of page
Featured Review

Interview met Ilse Gort


Kunt u iets vertellen over uw loopbaan tot nu toe?

Tekenen is zolang ik mij kan herinneren een interesse geweest maar ik bedacht mij pas in mijn examenjaar van het VWO, ik was destijds 18, dat ik er mijn werk van wilde maken. In 2010 meldde ik mij aan bij de HKU voor de opleiding Game Art en gedurende deze opleiding was ik actief bezig met het verbeteren van mijn technische vaardigheden en met het zoeken naar werkmogelijkheden. In 2012 registreerde ik mijn bedrijf en begon ik met het aannemen van opdrachten van particulieren en bedrijven, waardoor ik na mijn afstuderen in 2014 vrijwel meteen fulltime aan het werk kon als freelance 2D artist voor games.

Sindsdien ben ik wat van de industrie afgedwaald, ik neem nog wel kleine opdrachten aan van bedrijven zodat mijn werk en portfolio relevant blijven, maar voorlopig ben ik meer geïnteresseerd in freelance en persoonlijke illustraties alsmede illustraties voor boeken.

Welke kunstenaars bewondert u?

Ik bewonder een enorm groot aantal kunstenaars en ontdek elk jaar weer een aantal nieuwe bronnen van inspiratie. Uiteraard heb ik wel een aantal favorieten en voorop staat James Gurney. Als kind kreeg ik zijn boek "Dinotopia" in handen en dat is zonder twijfel een aanzet geweest voor mij om te blijven tekenen zodat ik ooit misschien ook zoiets zou kunnen maken. Vroegere kunstenaars die mij hebben geïnspireerd zijn onder andere William-Adolphe Bouguereau, Albert Bierstadt, Alphonse Mucha en J.C. Leyendecker. Hedendaagse kunstenaars zijn onder andere Luke Mancini, Cynthia Sheppard, Jesper Ejsing, Peter Mohrbacher, Julie Dillon en Laurel D. Austin.

Wat spreekt u aan in fantasy?

Er is veel wat mij aanspreekt in fantasy. Ten eerste de oneindige hoeveelheid mogelijkheden en verhalen die verteld kunnen worden. Inbeeldingsvermogen en empathie spelen een grote rol in fantasy en ik denk dat we veel kunnen leren over onszelf door dit genre - het biedt ons de mogelijkheid om niet alleen buiten onszelf als persoon te treden maar buiten de mensheid als geheel en kritisch terug te kijken op onszelf en onze manier van leven.

Ten tweede is er het wonderbaarlijke, de mogelijkheid om te zoeken naar sterke visuele beelden die gebaseerd zijn op onze eigen wereld maar bestaat zonder grenzen. Zelf probeer ik altijd een fantastische wereld te verbeelden die zowel indrukwekkend als geloofwaardig is, wat de kijker de indruk geeft dat de wereld die ze zien zou kunnen bestaan. Het is een interessante balans, om genoeg houvast in de realiteit te hebben dat de kijker zich in de fantasie kan verplaatsen maar ook genoeg vindingrijkheid om ze te verwonderen en na te laten denken. Deze balans en het uitdagen van het 'normale denken' is wat fantasy voor mij zo boeiend maakt.

Kunt u iets vertellen over hoe u schept: van schets tot eindresultaat?

Hoe mijn werk tot stand komt hangt ervan af of het persoonlijk of betaald werk is. Wanneer ik met een klant werk wordt mij meestal een bestaand personage of idee gegeven om te illustreren. Daarop gebaseerd lever ik doorgaans een aantal verschillende schetsen waaruit de klant kan kiezen, waarna ik een aantal verschillende kleuropzetten maak waaruit de klant wederom kan kiezen. Tijdens het maken van de keuzes heeft de klant ook de mogelijkheid om feedback te geven zodat ik wanneer nodig veranderingen kan maken. Hierna werk ik de illustratie uit en stuur tussendoor updates naar de klant met mijn voortgang.

Persoonlijk werk is meer organisch, meestal is het gebaseerd op een emotie of gedachte welke ik probeer uit te beelden. Soms maak ik eerst een schets, soms begin ik meteen met kleur. Af en toe heb ik geen idee wat ik wil doen maar begin simpelweg met vormen en kleuren tot zich een beeld vormt. Soms wil ik een scene uit een boek illustreren of een personage welke mij aanspreekt. Helaas heb ik op het moment vaak niet de tijd of energie om uitgebreide persoonlijke illustraties te maken, dit is iets wat ik in het aankomende jaar graag wil veranderen.

Als u een personage uit een fictioneel verhaal of een game zou kunnen ontmoeten, wie zou u dan kiezen?

Dat is een goede vraag! In mijn tienerjaren had ik graag een vriendin gehad als Hermelien uit de Harry Potter reeks, ik denk dat ik mij veel aan haar had kunnen optrekken. Maar als ik personages moet noemen met wie ik wel graag een gesprek zou willen hebben of een dagje wil rondhangen, Nanny Ogg en Granny Weatherwax uit de Discworld reeks en Aslan uit The Chronicles of Narnia.

Zie voor meer: Fantasy

Tag Cloud
bottom of page