top of page
Featured Review

Aan het woord: Durk Strooisma


We vroegen schepper Durk Strooisma naar de achtergronden van zijn kunst, wie hem inspireren en naar zijn mening over het culturele klimaat in Nederland

Mijn vader was kunstenaar en heimelijk heb ik dat ook altijd willen zijn. Ik was alleen niet zeker van mezelf en ik ben verlegen. Ik heb vroeger veel gelezen: strips en boeken en heel veel muziek geluisterd. Verder ook veel tv gekeken. Rond mijn 17e begon ik muziek te maken en moest ik produceren van mezelf. Ik heb altijd alles interessant gevonden en ben later in mijn leven veel met de computer plaatjes gaan maken die ik later verder verwerkte als filmpjes bij mijn muziek. Wanneer alles samenkomt en je gewoon kunt genieten van wat je gemaakt hebt ben ik het meest tevreden over mijn creaties. Zoals ik eerder zei heb ik een brede interesse ik ben vooral geïnspireerd door Kandynski en Picasso en Braque maar ook Basquiat en Van Gogh vind ik erg interessant.

De hele beweging rond de eerste wereldoorlog intrigeert me. Er was toen erg veel beweging. En er werd veel nieuws gemaakt. Richard Galpin is mijn laatste aanwinst als inspiratie. Gevoel voor alles is aangeboren en kun je trainen totdat je doodgaat, ook al doe je een tijdje niets in het scheppen wanneer je dan weer begint komen er toch weer nieuwe dingen naar boven. ik denk dat je als kunstenaar naar alles moet kijken en er ook altijd iets mee te doen en niet teveel moet nadenken wat het culturele klimaat is. Er gebeurt genoeg, al denk ik dat het algemene klimaat is dat sommige mensen veel bepalen wat er gezien mag worden en dat er ook veel geld verdiend moet worden. Veel kunstenaars zijn kunstenaar omdat ze het moeten zijn; er is geen keus voor ze. Je moet creëren en wat andere mensen ervan vinden kan een steun zijn. Maar vaak word het afgebroken. Dat is vrijheid! Met het internet echter is er een groot platform bijgekomen en veel vrijheid om te zien wat andere mensen doen en geïnspireerd te raken.

Tag Cloud
bottom of page