top of page
Featured Review

Interview met Hendrik Visser

Kunt u iets vertellen over uw loopbaan?

In 2008 ronde ik mijn opleiding Autonoom Beeldende Kunst aan de Kunstacademie Minerva in Groningen af. Volgend hierop ben ik nog met een tweede opleiding begonnen in Utrecht: Design for Virtual Theatre and Games. Na een jaar besloot ik dat een tweede kunstacademie een beetje te veel van het goede was en dat ik aan het werk wilde. Ik nam een bijbaan en deed naast het maken van eigen werk, kleine illustratie opdrachten. Ik wilde graag ontwerp opdrachten doen, maar die waren erg moeilijk te krijgen met mijn portfolio op dat moment. Ik zag toen een vacature voor ontwerper in de themapark industrie, waar ik uit nieuwsgierigheid op solliciteerde en waar ik tot mijn verrassing werd aangenomen.

Bij Jora Vision maakte ik ontwerpen voor van alles. Van hekjes tot aan entree-poorten tot aan de thematisering van complete achtbanen. Mensen mogen het graag omschrijven als ‘Roller-Coaster Tycoon, maar dan in het echt'. Het bedrijf groeide met me mee. Het begon met een club van 12 ontwerpers en groeide in de jaren dat ik er werkte uit tot een groep van 40. De opdrachten groeiden ook mee, waardoor ik me steeds door kon ontwikkelen. Ik heb een aantal jaar meegewerkt aan ‘WILDLANDS Adventure Zoo Emmen’. Maar daarnaast ook projecten in het buitenland, zoals WANDA Heifei Themepark, Adventure World Warsaw en Tema World Istanbul. Het is achteraf gezien mijn ontwerp scholing geweest.

Tijdens mijn jaren bij Jora Vision heb ik in mijn vrije tijd met een club aan meerdere kleine computer games gewerkt, waarvan we er een hebben uitgebracht. Dit ontwerpen voor de digitale wereld was een mooie balans met het ontwerpen voor de fysieke wereld.

Inmiddels ben ik begonnen als freelance concept artist en illustrator en heb ik afgelopen jaar meegewerkt aan onder andere content voor projection mapping, concept art voor animatie en artist impressions en designs voor pretparken.

Welke scheppers bewondert u?

Dat zijn er uiteraard een hele boel, maar ik zal een aantal noemen die al een langere tijd indruk op mij maken.

Damon Albarn: Naast dat ik al sinds mijn tienerjaren gek op zijn muziek ben, bewonder ik zijn veelzijdigheid en zijn lust om nieuwe dingen te ontdekken. Van Britse pop tot afrobeat, van chinese opera tot hiphop, hij heeft zich er allemaal in begeven en altijd een manier gevonden het naar zich toe te trekken en er zijn interpretatie aan te geven. Daarbij komt dat het ‘Gorillaz’ project dat hij deed met onder andere 'Jamie Hewlett', een geweldige illustrator, mij als puber flink op het pad van illustratie en kunst heeft gezet.

Hayao Miyazaki (Ghibli): Ik kan me nog steeds herinneren dat ik voor het eerst een film uit de Ghibli studio zag en dacht: ja! he he, eindelijk! Ik ben opgegroeid met jaren 80 en 90 tekenfilmseries, waarvan ik er veel ook te gek vind, maar die spraken een totaal andere taal. Dit was voor mij zo magisch en origineel dat ik er in het begin helemaal niks van snapte, maar het toch volledig begreep. Dit is eigenlijk nooit veranderd.

Hiroshi Yoshida en zijn zoon Toshi Yoshida: Om nog even in Japan te blijven, noem ik deze 2 meneren, die mij de laatste jaren erg bezighouden. Ze maakten prints met behulp van houtblokdruk-techniek. Hun werk is wat mij betreft de beste combi van het oosterse gevoel voor stilering en elegantie met de westerse schilderkennis. Waardoor er prachtige platen ontstaan die mij elke keer weer verwonderen en inspireren tot nieuw werk.

Naast deze zijn er ook nog: Rick Berry, Stepan Kolesnikov, Bjork, Cezanne, Valentin Serov, Wes Anderson, Sergio Toppi, James Gurney, Fumito Ueda, Tom Killion, Jean Giraud, Bill Murray, Devin Townsend, Rien Poortvliet, Jeffrey Catherine Jones, Michael Mentler...

Hoe gaat u te werk bij het ontwikkelen van set design?

Omdat ik vooral set design voor themaparken heb gedaan zal ik het toespitsen daarop. Meestal begint het met een gesprek met de opdrachtgever. Je probeert zoveel mogelijk informatie in te winnen voor je begint. Dit gaat van plattegronden en 3d-modellen van de ruimte tot aan storyboards van de dingen die in de set gaan gebeuren. De details zijn vaak erg belangrijk. Hekjes mogen bijvoorbeeld vaak niet beklimbaar zijn en dat heeft invloed op je ontwerp en de regels van de brandveiligheid beïnvloeden de materialen die je kunt gebruiken. Dan is in veel gevallen het budget ook erg belangrijk. Als je een ontwerp maakt dat helemaal uit spuitbeton moet worden gemaakt kost dat aanzienlijk meer dan een ontwerp dat veel gebruik maakt van hout.

Na de briefing start ik met het zoeken van referenties en informatie bij de richting die het ontwerp op moet gaan. Dan begin ik ook met de eerste schetsen met ideeën. Ik probeer een goed gevoel te krijgen voor de ruimte en onderzoek verschillende manieren om die in te vullen. Ik maak gebruik van simpele 3d modellen waar dat nodig is om het geheel beter te kunnen communiceren. Hierna is er vaak een terugkoppel moment met de klant en kiest die een richting. Daarna maak ik vaak een ‘artist impression’ van het ontwerp zoals het er uit zou moeten zien in al zijn glorie. Als dat akkoord is, kan het technisch uitgewerkt worden. Hierbij is het het fijnst als er veel samengewerkt word, een korte lijn tussen de visuele en technische invulling van het decor.

Hoe gaat u te werk bij het scheppen van een 'character'?

Als ik een ‘character’ verzin voor een persoonlijk project, dan is er vaak niet een vastomlijnde werkwijze. Ik kan iets van waarde vinden in een kleine krabbel en dat uitbouwen tot een volledig gedetailleerd karakter, waarbij het verhaal er achter zich op dezelfde manier verfijnt. Maar het kan bijvoorbeeld ook voorkomen dat ik een interessante vorm zie in een stofzuiger, waarbij ik meteen weet wat voor personage dat zou moeten zijn. Andersom kan het ook gebeuren dat ik alleen maar een gevoel heb bij wat voor persoonlijkheid en karaktertrekken het karakter zou moeten hebben en dat ik dat met een vorm probeer te raken.

Het ontwerp proces zelf is vaak een pingpong tussen inhoud en vorm. Vorm informeert inhoud en inhoud informeert de vorm. Dit gaat vrij organisch.

Wat is het meest bevredigende aspect van uw werk?

Wanneer ik mezelf verras. Dat ik keuzes maak in het werk, die me plotsklaps dingen laten ontdekken en uitvinden, of me iets op een hele andere manier laten zien. Al is het moment van vrede maar klein, daarna wil ik juist nog meer ontdekken.

Tag Cloud
bottom of page