top of page
Featured Review

Recensie 'Clifton. Spookrijders onder invloed'


Tally-Ho!

Nadat scenarist Zidrou tekende voor een geslaagde revamp van ‘Rik Ringers’ werden hem de teugels overhandigd voor die van een andere klassieker: ‘Clifton’, de Britse detective met de stiff upper lip.

Alleszins: voor ons Nederlandstaligen wordt de strip toch voorgesteld als een revamp, compleet met nieuwe nummering. De Franstalige versie van dit album is gewoon aflevering nr. 22 in de reguliere reeks. Daar zal wel één of andere werkgroep marketing een paar uurtjes zoek mee gemaakt hebben.

Opmerkelijker is dat originele medebedenker Turk opnieuw verantwoordelijk is voor de tekeningen. Turk tekende de eerste negen afleveringen van Clifton. Het laatste album van zijn hand dateert van 1984.

Turks terugkeer is op zijn zachtst gezegd een godsgeschenk. De man weet als geen ander emotie en humor over te brengen dankzij een perfecte beheersing van de bekende, overdreven karikaturale, dikke-neuzen stijl. Zijn achtergronden zijn, in tegenstelling tot die van vele andere (luiere of drukbezettere) stripmakers zeer gedetailleerd uitgewerkt en bevatten tal van leuke grappen voor wie er naar op zoek wil gaan. Het enige minpunt is dat zijn achtergronden vaak wat vlak overkomen, wellicht wegens het ontbreken van schaduwen.

Het verhaal is degelijk en klassiek van opbouw. Clifton wordt ingezet om een groot mysterie op te lossen: hooggeplaatste Britten krijgen sinds kort de plotse en onweerstaanbare neiging om met hun wagen rechts van de baan te gaan rijden in plaats van links. Begrijpelijkerwijs zorgt dat voor een hele resem ongevallen in het Verenigd Koninkrijk.

Zoals vaak het geval is in dit soort strips is het verhaal echter ondergeschikt aan de situatiehumor en de grappen. Zidrou lijkt wat traag op gang te komen, maar zodra hij aan de slag gaat met Britse (en Franse) clichés lijkt hij in zijn element te komen en levert hij goede grappen aan a rato van gemiddeld één per pagina.

Een waardige voortzetting van deze klassieke reeks, die het niveau die de albums de laatste tijd hadden ruim overstijgt.

Clifton – Spookrijders onder invloed

Tekst: Zidrou

Tekeningen: Turk

Le Lombard

Zie verder: Striprecensies

Tag Cloud
bottom of page