top of page
Featured Review

Interview met Irene Berbee


Je bent illustrator. Kun je iets vertellen over je opleiding en loopbaan? Ik ben opgeleid als Grafisch ontwerper, maar heb eigenlijk zodra ik een potlood kon vasthouden altijd getekend, dus eigenlijk autodidact. Tot afgelopen jaar altijd naast mijn werk als ontwerper freelance illustratie werk gedaan, maar sinds vorig jaar december heb ik mij volledig gestort op mijn illustratiewerk want daar is waar echt mijn hart ligt. Twee jaar geleden ook weer mijn oude liefde striptekenen opgepakt en dat heeft geresulteerd in een paar mooie publicaties o.a. In Hollandsch Metaal, het nieuwe onafhankelijke Rotterdamse stripkwartaalblad en ook bekend als "het stoute broertje van EPPO" https://www.facebook.com/hollandschmetaal/?hc_ref=PAGES_TIMELINE In 2016 besloot ik tevens mijn krachten te bundelen met Wim Wijdenes. Deze samenwerking resulteerde in 2016 tot het schrijven van de pilot voor"Ulfberht the series" voor Octals Volume 2 en werden we daarna benaderd door de canadees-amerikaanse uitgever "Rats and Crows Publishing" en konden we van start met het eerste deel van "Ulfberht the series". Daar ben ik op dit moment mee bezig en hoop dat dit eind 2017 in de winkels komt te liggen. https://www.facebook.com/ireneberbee.comic/

Welk aspect van illustreren spreekt je het meest aan? Ik zie mijzelf meer als een Creator, omdat ik gewoon graag een verhaal wil vertellen en mensen blij maken. Hoe ik het vertel maakt mij niet uit of het nu in de vorm is van een ontwerp, illustratie, strip, geschreven tekst of muziek is. Daarnaast vind ik het altijd een enorme leuke uitdaging om nieuwe technieken en stijlen te leren, zolang ik maar creatief wordt uitgedaagd en mijzelf blijf verbeteren. Waaraan moet een goed character ontwerp voldoen? Zelf vind ik het belangrijk dat het character expressief is, en de non verbale uitstraling moet direct duidelijk maken wat voor een type character het is. Welke kunstenaars (elk genre) inspireren je? Zijn er best veel, ik ben altijd op zoek naar nieuwe kunstenaars die mij kunnen inspireren. Als het gaat om een striptekenaars die mij op dit moment inspireren is dit o.a Jean Giraud of te wel” Moebius.” Ik ben echt wel een fan van de frans belgische tekenaars, bijvoorbeeld ook André Franquin. Als je een bekend boek uit de wereldliteratuur zou mogen illustreren, welk boek zou je dan kiezen? Hmm, lastig wellicht Jules Verne’s “Naar het middelpunt der aarde”, Bram Stoker's Dracula. Daarnaast de verhalen van Roald Dahl, die man kon fantastisch schrijven voor de jeugd maar ook voor volwassenen.

Tag Cloud
bottom of page