top of page
Featured Review

Frank King en de grenzen tussen beeldende kunst en strip


Frank King (1883-1969) was een Amerikaanse striptekenaar, die vooral bekend werd door zijn strip Gasoline Alley over het kleinstadse leven. In de strip liet King zijn personages ouder worden. Waar in bijna alle strips de figuren steeds dezelfde leeftijd houden, koos King ervoor om ze mee te laten groeien met de lezers.

King was bijzonder succesvol met zijn strip. Merchandising, een radioshow en zelfs films over de personages, maakten hem miljonair. Na zijn pensioen werd de strip voortgezet door Dick Moores (ook een bijzondere tekenaar) en Jim Scancarelli. Het is een van de langstlopende strips uit de geschiedenis.

Vooral het gebruik van kleuren en de fantasievolle pagina-indeling maken Gasoline Alley tot een meesterwerk van de Amerikaanse strip, bijna van hetzelfde niveau als het klassieke Little Nemo van Winsor McCay. Later in zijn leven werden er exposities aan hem gewijd. De strip is dan ook een uniek commentaar op de wisselwerking tussen schilderkunst en de comic.

Meer over strip en kunst: Magritte-een-surrealistische-kroniek

Tag Cloud
bottom of page