top of page
Featured Review

Interview met Henk 't Jong


Wat doet een historisch adviesbureau?

Ik geef advies aan en doe onderzoek voor particulieren, o.a. collega-historici en schrijvers van historische romans, voor erfgoedinstellingen als musea, kastelen en historische locaties, en aan gemeenten in verband met historische evenementen. Zie ook de website www.scapreel.nl.

Waar komt uw interesse voor geschiedenis vandaan?

Van de geschiedenislessen op de lagere school in de jaren ’50 en die op de middelbare school in de vroege jaren 60 van de vorige eeuw.

Wat komt er kijken bij het maken van een heraldisch wapenschild?

Zie de website www.atelierderaaf.nl. Er is trouwens verschil tussen het maken, oftewel tekenen van een wapen en het ontwerpen ervan. Voor het eerste moet je kunnen tekenen en ervaring hebben met de vromen van de heraldiek. Voor het tweede moet je veel ervaring hebben in de heraldiek, de wetenschap ervan op je duimpje kennen, weten wat (historisch) kan en mag en de mogelijkheid om te zien of het nieuwe wapen niet op een bestaand wapen lijkt. Creatief zijn met al die gegevens is daarbij een vereiste en dat vraagt om een nogal brede kijk op het vak, vakkennis, een goed geheugen, stileerervaring en smaak.

U tekende ooit de klare lijn-strip Willem Peper. Waarom hebt u destijds de stripwereld verlaten?

Na in 11 jaar 11 grote strips te hebben getekend voor Pep, Sjors en Eppo zag ik geen vernieuwing meer en ging mijn belangstelling andere kanten uit. Ik heb toen in 1982 radicaal met de stripwereld gebroken.

Welke Nederlandse kunstenaars (elke kunstvorm) zouden meer aandacht verdienen?

Ik heb geen idee; ik volg de kunstwereld niet zo. Maar houd deze dames in de gaten: http://www.geertjekapteijns.nl. en http://www.mashaderoo.com/

Tag Cloud
bottom of page