top of page
Featured Review

Faun en Pan


De faun is een wezen uit de Romeinse mythologie. Het is een mensachtige met horentjes op zijn hoofd en het onderlijf van een geit. Faunen worden soms in verband gebracht met satyrs, volgelingen van de drankgod Dionysos/Bacchus. De Griekse Satyrs hielden van uitgelaten dansen, allerlei vormen van spel, alcoholische drank en nimfen. Ook bestaat er in de Romeinse verhalen een godheid met de naam Faunus. De faun wordt over het algemeen gezien als een halfgod die zich ophoudt in de bossen of de heuvels.

De faun komt in diverse uitingen uit de populaire cultuur voor, bijvoorbeeld in de boeken over Narnia van C.S. Lewis. In het ook verfilmde The lion, the witch and the wardrobe speelt het personage mr. Tumnus een belangrijke rol. In het PlayStation computerspel Spyro the dragon komt ook een faun voor met de naam Elora. En Faun & Games is een boek uit de zeer uitgebreide Xanth-serie van fantasy-schrijver Piers Anthony.

Ook in de eenentwintigste-eeuwse film El Laberinto del Fauno. Deze film van Guillermo del Toro is beter bekend onder de Engelstalige titel Pan’s labyrinth. De god Pan uit de klassieke oudheid lijkt op een faun, maar volgens Del Toro gaat zijn film eigenlijk niet over Pan.

De faun wordt soms ook wel in verband gebracht met het personage Puck, dat onder meer een rol speelt in het toneelstuk A Midsummer Night’s dream van William Shakespeare. Nathaniel Hawthorne schreef een boek met de titel The marble faun.

De componist Claude Debussy maakte een muziekstuk met de titel Prélude à l’après-midi d’un faune, een vrije bewerking van een gedicht van Stéphane Malarmé. De Franse beeldhouwer Rodin maakte een beroemd beeld van een faun en een nimf. Ook in het gevarieerde werk van de Spaanse schilder Picasso komen faunen voor.

Tag Cloud
bottom of page