top of page
Featured Review

Medusa


Medusa was een vrouw met slangenhaar die je beter niet kon aankijken. Volgens de Griekse mythen versteende namelijk eenieder die haar aankeek. Ze werd uiteindelijk gedood door de held Perseus. Deze schonk het hoofd aan de godin Pallas Athena. Pallas Athena had Perseus flink geholpen, omdat ze een hekel had aan Medusa. Uit het bloed van de overleden Medusa ontstonden het gevleugelde wonderpaard Pegasus en de reus Khrysaor.

Pallas Athena had zo’n hekel aan Medusa omdat die seks had gehad met de godheid Poseidon in een tempel die aan Athena was gewijd. Medusa werd als wraak getransformeerd van mooi tot afschrikwekkend. Poseidon kwam er vanaf met een waarschuwing.

De overwinning van Perseus wordt op veel Griekse vazen afgebeeld en haar hoofd werd vaak getoond in tegelvloeren uit de Oudheid. Bovendien vervaardigden veel later de beroemde schilders Caravaggio, Rubens en Böcklin schilderijen van Medusa en Benvenuto Cellini maakte een standbeeld van Perseus met in zijn hand het hoofd van Medusa. Ook Salvador Dali hield zich met de thematiek van Medusa en Perseus bezig.

In de oudheid hebben vele auteurs over de Gorgonen geschreven, onder meer Ovidius, Apolodoros, Apolonius, Pausanias, Hesiodus en Pindaros.

Veel later waren psychiaters en psychologen geboeid door de Medusa-figuur. Zo schreef Sigmund Freud een boek met de titel Das medusenhaupt. De Griekse twintigste-eeuwse literator Pandelis Prevelakis schreef een drietal boeken waarin Medusa een rol speelt.

In christelijke symboliek van na de Oudheid staat Medusa wel voor de Duivel of het duivelse.

Medusa was de dochter van Phorcys en Ceto. Samen met haar zusters Stheno en Euryale vormde zij het Gorgonen-trio. Volgens andere bronnen waren ze de dochters van Typhon en Echidna. In de verhalen waren haar zusters onsterfelijk, Medusa echter niet.

Medusa speelt een rol ook een rol in de cultuur van de moderne tijd. Zo komt ze voor in diverse computerspellen zoals Castlevania, Titanquest, God of War en Age of mythology. Medusa speelt ook een rol in een aflevering van Star trek en uit 1978 stamt de spannende film The medusa touch van regisseur Jack Gold. Het bekende mode-bedrijf Versace heeft een Medusakop als logo.

Tag Cloud
bottom of page