top of page
Featured Review

Pegasus


Pegasus

Het gevleugelde witte paard Pegasus stamde af van de zeegod Poseidon en de Gorgon Medusa. Hij zou tot leven zijn gekomen uit het bloed uit de nek van de door de held Perseus onthoofde Medusa.

De held Bellerophon, ook een afstammeling van Poseidon, ving Pegasus en temde het dier. Met het dier bond hij de strijd aan met de Amazones, vervaarlijke vrouwelijk krijgers. Ook overwon hij het monster Chimera met de hulp van het gevleugeld dier. De Chimera was een kruising tussen een leeuw, een geit en een slang.

Bellerophon werd na deze succesen overmoedig. Hij wilde met zijn paard naar de Olympos, de verblijfplaats van de Griekse goden vliegen om daar deel te nemen aan de goddelijke beraadslagingen. Om zijn overmoed werd Bellerophon gestraft met een miserabel leven.

De beroemde schilders Rubens en Odillon Redon maakten schilderijen van Pegasus. Redon maakte zelfs meerdere afbeeldingen van het paard.

Pegasus speelt een rol in de Disney-tekenfilm Hercules. De Disneystudio’s pasten voor de gelegenheid de Griekse mythologie wat aan.

Pegasus staat in het logo van het benzinemerk Mobil. Er bestaat ook een vliegmaatschappij met de naam Pegasus airlines. Ook is het gevleugelde paard de naamgever van diverse sportverenigingen van volleybal tot schaken. Pegasus is ook een term in de astronomie. Er bestaat namelijk een sterrenbeeld met die naam. De Pegasus is ook de naam van een attractie in het pretpark de Efteling.

Tag Cloud
bottom of page