Beeldcolumn: kasteel Stapelen
Olivier Rieter
Dit is kasteel Stapelen in Boxtel in 1907. Een oudere versie van het kasteel werd al in de dertiende eeuw gebouwd. Het ligt bij de Dommel aan een ‘Stapel’, een hooggelegen plaats, wat volgens een promotiesite van de gemeente Boxtel de naam van het bouwwerk verklaart. Het was tot voor kort een klooster, maar is tegenwoordig in particuliere handen.
Kasteel Stapelen stamt eerder uit de negentiende eeuw, dan uit de dertiende. Het werd in die negentiende eeuw, het tijdperk van de Industriële Revolutie, volledig herbouwd in neogotische stijl. Een bouwstijl die in deze periode populair was en bekende architecten voortbracht als Viollet-le Duc en Pierre Cuypers. Juist omdat de wereld sterk veranderde, had men behoefte aan een vlucht in het verleden. Perioden voor de Industriële Revolutie werden geïdealiseerd
Het kasteel is een vreemde eend in de bijt van de Nederlandse kastelen omdat het aansluit bij het Britse mediëvisme (medievalism), de omgang in modernere tijden met de Middeleeuwen. De historicus Marc Girouard schreeft over dit mediëvisme een prachtig boek: The return to Camelot. In Nederland heeft onder meer Roland van Kesteren over deze culturele omgang met Middeleeuwen in latere tijden geschreven.
Brabant-Collectie, Tilburg University
Comments